sâmbătă, 16 ianuarie 2010

"Cei cinci oameni pe care îi întâlneşti în rai" (Mitch Albom)

Pentru un crâmpei de speranţă, pentru o urmă de sens, pentru o doză de optimism conştient...

"Aceasta este o poveste despre un om pe nume Eddie şi începe cu sfârşitul, când Eddie moare într-o zi însorită. Poate părea ciudat să începi o poveste cu sfârşitul. Dar toate sfârşiturile sunt un fel de începuturi. Doar că nu ne dăm întotdeauna seama de asta."

Am cartea pe raft de pe vremea unei promoţii probabil. Am răsfoit-o de mai multe ori, fără însă a-mi stârni dorinţa de lecturare. Nu era încă un moment potrivit, acum pur şi simplu a venit spre mine, m-a prins pentru două zile şi mi-a rămas. Poate pentru că e despre viaţă şi moarte, rai şi sens al existenţei...sau poate pentru că emoţionează, te pune pe gânduri, îţi aminteşte de oamenii extraordinari ce i-ai cunoscut.

Evenimentele mai mult sau mai puţin importante ale vieţii noastre nu sunt întâmplătoare, ci aparţin sistem complex, în care poveştile individuale se suprapun, iar dragostea, devotamentul, grija, respectul, sacrificiile afectează destinele celor din jur. "...fiecare dintre noi îl afectează pe celălalt, şi celălalt îl afectează pe următorul, iar lumea e plină de poveşti, dar toate poveştile sunt într-una singură."

"Cozile formate la Ruby Pier-sunt la fel ca orice coadă formată în oriunde în altă parte: cinci oameni, asteptând, în cinci amintiri alese, ca o fetita pe nume Amy sau Annie să crească, să iubească, să îmbătrânească şi să moară, pentru ca în cele din urmă să i se răspundă la întrebările pe care şi le-a pus - de ce şi pentru ce a trăit."

Şi atunci poate vom găsi liniştea...

"În rai vei întâlni cinci oameni... Fiecare a fost în viaţa ta, dintr-un anumit motiv. Probabil că nu l-ai ştiut la acel moment; de aceea există raiul. Pentru a-ţi înţelege viaţa de pe pământ."

Pe cine aveţi în minte...cine ar putea fi cei cinci (sau zece, sau doi) oameni care v-au marcat, pregnant sau discret existenţa?

Un comentariu:

Anonim spunea...

buna...nu ai si tu cartea asta pe calculator??? daca ao ai paote mi-o trimiti si mie la likuriciu1@yahoo.com ....ms mult :P